Zhineng Qigong

zq_01Qi (spreek uit als tsjie) is de “levensenergie” die het leven voedt. Zonder Qi is er geen leven. Het is de bron van alles wat bestaat. De drijvende kracht achter de kosmos. Het is de onzichtbare meester achter alle zichtbare vormen en vitale functies van ons lichaam. Qi is verantwoordelijk voor onze gezondheid en maakt ons bewust van de eenheid tussen lichaam en geest.

Gong betekent arbeid, ofwel de vaardigheid die je verkrijgt door je ergens in te bekwamen. Qigong betekent dus het beoefenen of het werken met levensenergie. Deze Qi leren aan te vullen en vrij te laten stromen door de vaten en kanalen – energiecentra en meridianen – van ons energetisch lichaam om de gezondheid en harmonie van lichaam en geest te verbeteren.

Qigong is een eeuwenoude Chinese kunst van energiebeoefening. Qi is dus de energie die al onze lichaamscellen doordringt en het leven in stand houdt. Qi is ook de levensenergie van de natuur in bomen, planten en dieren. Het is aanwezig in het water van de oceanen, de rivieren, de bomen van het woud, de bergen en de lucht. Kortom, je zou het kunnen omschrijven als de levensenergie van het Universum. In het Taoïsme waarop de Qigong mede gebaseerd is spreken we over de Dao. De bron waaruit het leven ontstaan is. En alles wat bestaat is voortgekomen uit die eerste zuivere en pure energie, rechtstreeks vanuit die bron. Deze lichte en pure vorm van Qi wordt de Hunyuan Qi genoemd. De grondlegger van Zhineng Qigong, Dr. Pang Ming, heeft deze Hunyuan Qi theorie zodanig benoemd en naar buiten gebracht. In de Hunyuan Qi theorie bracht Dr. Pang Ming ideeën samen uit vele denkrichtingen zoals boeddhisme, taoïsme, confucianisme en Westerse natuurkunde. Het Chinese karakter ‘hùn’ staat voor versmelten en ‘yuan’ staat voor eenheid. Hunyuan staat dus voor een samengestelde eenheid. De Hunyuan Qi theorie stelt dat alles in het Universum is opgebouwd uit Qi (levensenergie) en dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. De leer van Zhineng Qigong is geheel gebaseerd op deze Hunyuan Qi theorie.

zq_02Zhineng Qigong is een medische vorm van meditatie in beweging en uitermate effectief in het versterken van lichaam en geest. De eenvoudige oefeningen stimuleren de doorstroming van bloed en levensenergie en maken je lichaam soepel en ontspannen. Je geest kalmeert, je concentratievermogen verbetert, je energie verhoogt en je weerstand versterkt. Over de rijkdom van Zhineng Qigong beschikken we allemaal! Je hoeft deze alleen maar aan te spreken, respectvol en vanuit een oprechte levenshouding. Zhineng Qigong werkt voor iedereen, jong en oud, met of zonder beperking.
“Zhineng Qigong is een manier om in contact te komen met jezelf, van leven vanuit je verstand naar leven vanuit je hart”.

 

zq_03De bewegingsleer combineert bewegende houdingen met meditatieve houdingen. De nadruk ligt echter op zacht, langzaam en ontspannen bewegen in combinatie met een ontspannen geest. Hierbij is de aandacht gefocust, afwisselend naar binnen, diep in je lichaam en ver daarbuiten naar de horizon, het Universum. Je maakt openende en sluitende bewegingen en neemt Qi op en laat Qi gaan. Hierbij maak je gebruik van je geest door affirmaties, intentie en visualisatie. Zo synchroniseer je de eigen informatie met die van het Universum. Zhineng Qigong leert op deze manier de omgang met de vitale en spirituele levensenergie, welke in ons aanwezig en om ons heen is.

Beoefening van Zhineng Qigong verbetert de hoeveelheid en de kwaliteit van de interne Qi waardoor ziekte minder kans zal hebben. Bestaan er blokkades in ons lichaam, pijnpunten of eerder in het leven opgedane trauma’s, dan kunnen deze door het beoefenen van Zhineng Qigong opgeheven worden. Qi zal dan weer vrij(er) kunnen stromen en de reserves worden weer aangevuld. Ziekten en klachten, zowel fysiek als ook mentaal, kunnen dus door deze natuurlijke zelfhelingsmethode worden voorkomen en genezen.

Affirmaties: (het uitspreken in gedachten van bv.:) Mijn hart en longen zijn krachtig en gezond. Bij het uitspreken in onszelf van bv. deze gedachte leiden we de Qi met onze aandacht en door het aanraken van een specifiek acupunctuurpunt diep in onze borstkas, naar hart en longen.

Intentie en Visualisatie: Dit is het krachtig neerzetten van een wens/positieve wil van wat op dit moment speelt in je leven of in het leven van een naaste die hulp of ondersteuning kan gebruiken. Het is het werken aan het verbeteren van een huidige situatie of de kwaliteit van je leven en het eindresultaat als positief gerealiseerd voor je geestesoog zien.

Als je je oefeningen met volle aandacht doet leer je om je lichaam van binnen te observeren. Hierdoor ervaar je meer verbondenheid in jezelf, tussen lichaam en geest, één met de natuur en je ervaart gevoelens als vertrouwen, vredigheid en ontspanning. Je leert mentale controle los te laten waardoor je milder in het leven komt te staan en je ook milder voor jezelf zult leren zijn. Je emoties in balans leren brengen door het beoefenen van Zhineng Qigong, en dichter bij je oorspronkelijke zelf komen, is een heel mooi cadeau.