Lessen

Wat ga je nu werkelijk leren in de lessen Zhineng Qigong?

Je gaat leren begrijpen dat het lichaam een zelfherstellend vermogen heeft dat jij kunt activeren. Samen met het proces van bewustwording, wat de achterliggende filosofie is van de bewegingsleer, kun je door het beoefenen van Zhineng Qigong blokkades in je lichaam opheffen zodat de energie in de energiebanen vrij kan bewegen en je reserves aangevuld worden. Tevens worden de stroming van bloed en energie in het lichaam gestimuleerd met de bedoeling om ziekten en klachten (zowel fysiek als mentaal) te voorkomen of bestrijden.

Als je de magie van deze bewegingsleer ontdekt zul je makkelijker om kunnen gaan met ontwikkelingen die op je levenspad komen en zul je vitaal en gezond ouder worden. Op fysiek niveau versterkt Qigong ook de spieren, versoepelt de gewrichten en verbetert het de coördinatie en het evenwicht.

De oefeningen

Warming-up:  Het doel van deze onderstaande warming-up oefeningen is om het lichaam goed te ontspannen en te openen voor het uitwisselen van Qi.

 • Het openen van de meridianen in armen en benen door hand- en teenoefeningen
 • Het losmaken van de knieën door draaibewegingen
 • Chen chi; het hart en longengebied activeren door de schouderbladen naar elkaar toe te trekken en weer zijwaarts uit te duwen
 • Doling; de heupen losmaken door het bekken heen en weer te bewegen
 • De nieren opwarmen door de romp te draaien en met de handrug de nieren om en om aan te tikken
 • Qi Tapping; alle energiebanen openen door het zachtjes bekloppen van het lichaam
 • Relax Song Gong; het lichaam laten ontspannen door verschillende zwaaivormen met de armen
 • Haula Hula Gong; het activeren van het gebied van de onderbuik en het bekken door draaibewegingen

Lift Qi Up Pour Qi Down Methode: Alleen al door het dagelijks beoefenen van deze basisoefening (LCUP), kan je lichaam en geest gezond worden en blijven. Om positieve resultaten te bereiken is het de bedoeling, om na verloop van tijd, te starten met een ‘gong’. Dit wil zeggen gedurende 100 dagen achtereen dezelfde oefening uitvoeren. Volgens de traditionele Chinese gezondheidsleer wordt iedere cel in het lichaam in een periode van 100 dagen energetisch vernieuwd. In deze periode kan het zelfherstellend vermogen van alle lichaamscellen dan ook geactiveerd worden.

De LCUP oefening bestaat uit 5 delen:

 • De opening
 • Deel 1: Qi naar onderste Dantian (energiecentra van het lichaam) sturen
 • Deel 2: Qi naar bovenste Dantian (energiecentra van de hersenen) sturen
 • Deel 3: Qi naar middelste Dantian (energiecentra van de organen) sturen
 • De sluiting

Door deze oefening versterken we het natuurlijke proces van de uitwisseling van de interne- en de externe Qi. Deze vindt plaats via de huid en net buiten je lichaam. We trekken Qi aan door het focussen van onze aandacht. Bij de beoefening van de Lift Qi Up Pour Qi Down Methode vindt voortdurend een milde rekkende en strekkende beweging in het hele lichaam plaats. De bloed- en lymfedoorstroming worden hiermee ondersteund en geharmoniseerd, evenals de energiestroom door de energiebanen. Er treedt een kalmerende, ontspannende en ontgiftende werking op.

Three Centers Merge Methode: Deze meditatieve oefening, wordt staande uitgevoerd en geeft veel innerlijke kracht en rust. Hierbij worden de energiecentra van kruin, handen en voeten samengebracht in het onderste Dantian. De intentie is om alle Qi daar te verzamelen waar de basis ligt van je bestaan, je fysieke levenskracht. Verder versterkt deze oefening je onderlichaam en je benen en maakt je ook emotioneel sterker.

Wallsquats: Dit is een meer actievere oefening waarbij je diepe kniebuigingen maakt terwijl je vlak voor een muur staat. Je rolt hierbij je lichaam uitgelijnd tegen de muur af naar beneden en terug omhoog. De muur zorgt voor een veilige en optimale uitlijning van je knieën, bekken en wervelkolom. Door de krachtige bewegingen vanuit de benen en het openen van de onderrug heeft de Wallsquat een sterk positieve invloed op de energie van de nieren. Personen die regelmatig de Wallsquats beoefenen gaan meer rechtop staan en worden soepeler.

Bij bovenstaande oefeningen gaat het niet om het neerzetten van een prestatie of het (kunnen) uitvoeren van inspannende lichaamsbewegingen, maar om het plezier te ervaren als we ons eigen lichaam en onze eigen ziel leren begrijpen. Het gaat erom dat we onze eigen kern vinden en van daaruit een intense tevredenheid mogen gaan ervaren.

“Zhineng Qigong zal het zelfhelende vermogen van het lichaam versterken en ons leren om de vreugde te beleven van de stromende energie.”

Indien ik je heb weten te inspireren en je kennis wilt maken met deze natuurlijke bewegingsleer kun je jezelf aanmelden voor een reeks lessen waarin bovenstaande oefeningen in beginsel aangeleerd zullen worden.

Zie voor verdere info bij “Lesaanbod“.