Dr. Pang Ming en Zhineng Qigong

leftcupDr. Pang MingDr. Pang Ming (geboren in sept. 1940) is de grondlegger van Zhineng Qigong. Sinds zijn zesde jaar beoefende hij Qigong, T’ai Chi en Martial Arts bij 19 grootmeesters. In 1958 studeerde hij af aan de Medische Universiteit van Beijing en ging hij werken als arts. Van 1958 tot 1962 studeerde hij Traditionele Chinese Medicijnkunde met als specialisatie acupunctuur. Hierna begon hij zijn diepgaande onderzoek in Qigong.

Eerst studeerde hij Boedhistische Qigong, na 1964 intensiveerde hij zijn studie in de krijgskunsten. Hij heeft verschillende Daoïstische en Boedhistische teksten onderzocht en de link gelegd naar Zhineng Qigong met als basis zijn Westerse en Chinese medische achtergrond.

In het begin van de tachtiger jaren creëerde Dr. Pang Ming Zhineng Qigong. Deze vorm is simpel en enorm effectief. In november 1991 richtte hij het Huaxia Zhineng Qigong training Centre op in Qinhuangdao. Tussen 1992 en 1995 richtte hij ook het Hebei Huaxia Zhineng Qigong Research en Recovery Centre op. In het Centrum zijn meer dan 300.000 patiënten (Dr. Pang Ming noemde ze studenten) geweest om aan hun gezondheid te werken. Het effectiviteitpercentage was meer dan 95%. Alle patiënten werden volledig gediagnosticeerd en trainden dan voor een maand waarna de testen herhaald werden. Er zijn meer dan 3000 onderzoeken gepubliceerd in China. In 1998 was Dr. Pang Ming de eerste persoon die een certificaat van waardering ontving van het departement van sport en gezondheid. Van de elf onderzochte Qigong vormen is Zhineng Qigong als best helende vorm erkend.

Dr. Pang Ming heeft negen boeken gepubliceerd over Qigong. Hij heeft niet alleen Zhineng Qigong gecreëerd maar ook het Holistische Hunyuan Principe ontwikkeld. Hij maakt begruik van het Qi veld (morfogenetisch veld, collectief onderbewuste, Zero-Point field) om Zhineng Qigong aan te leren en om patiënten te behandelen. De theorie van Zhineng Qigong omvat onderdelen van het Boeddhisme, Taoïsme, Tai Chi, Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), alsook Westerse Geneeskunde en moderne wetenschappen zoals de kwantumfysica.

In 2001 is het Zhineng Centrum in China gesloten wegens de problemen van de overheid met Falun Gong. Alle vormen van Qigong waar meer dan 50 mensen samenkwamen moesten gestopt worden. In het Centrum waren duizenden mensen en aangezien er geen uitzondering gemaakt werd moest het Centrum dicht. Dr. Pang Ming is nu met pensioen en geeft geen les meer. Er zijn nu vele Zhineng leraren over de hele wereld te vinden met ieder zijn eigen interpretatie van het werk van Dr. Pang Ming.

“Door elke dag te oefenen open je de paden binnen en buiten je lichaam om Qi te kunnen uitwisselen met het universum. Je stuurt deze Qi door het richten van de aandacht (intentie) naar je lichaam. Zo simpel is het…”

De oude wijze Chinese meesters dachten na over de mens en de plaats van de mens (microkosmos) in het geheel van het Universum (macrokosmos). In de macrokosmos is overal energie (Qi) aanwezig waarin alle informatie is opgeslagen. Ook binnen de microkosmos is overal Qi met informatie aanwezig. Microkosmos en macrokosmos zijn met elkaar verbonden zodat ook energie kan worden uitgewisseld. De oefeningen die je leert bij Zhineng Qigong zijn gebaseerd op deze “Hunyuan” eenheidstheorie, ontwikkeld door Dr. Pang Ming, en bedoeld om de natuur, waar we deel van zijn, te begrijpen en te leren onszelf beter op de natuur af te stemmen. Anders gezegd: de energiecirculatie van ons lichaam in harmonie te brengen met die van de natuur.

Zo voed je je lichaam en hersenen met deze Hunyuan Qi uit de natuur, het Universum. Alles heeft zijn eigen Hunyuan Qi, iedere boom, plant, dier en alles wat leeft. Bij het uitwisselen met de Hunyuan Qi uit het Universum geef je Qi (of informatie) die je niet meer nodig hebt, ofwel de Hunyuan Qi van het lichaam, af en neem je zuivere en pure Hunyuan Qi uit de natuur op in je lichaam. Je leid deze Qi met je aandacht, je geest. Door de afwisseling van inspanning en ontspanning wordt je lichaam soepel, harmonieus en sterk en je lichaamshouding corrigeert zich. Je leert je aandacht te richten en je lichaam wordt een ruimte waarin je gedachten, emoties en gevoelens vrijer kunt ervaren. We komen daardoor meer en meer in verbinding met wie we werkelijk zijn, met onze kern, waardoor we in ons leven steeds duidelijker keuzes maken. Door het beoefenen van Zhineng Qigong cultiveren en onderhouden we onze energievoorraden. Onbalans en oude informatie, die ons niet langer van dienst zijn worden door nieuwe, harmonische patronen vervangen.

Alvorens de oefeningen te beginnen formuleer je een intentie (dit is het neerzetten van een krachtige, positieve wens/wil) om de scheppende levensenergie richting te geven en daarmee geef je actief richting aan je eigen leven. Bij langere beoefening groeit je “bewust-zijn” en ben je in staat om meer van je eigen mogelijkheden te realiseren.

“Het doel van Zhineng Qigong is de wetten van het leven te begrijpen in de context van mens, maatschappij en natuur en deze toe te passen door oefening en zelfontwikkeling. Dan maak je een sprong van het domein van zekerheid naar het koninkrijk van vrijheid.”

– Dr. Pang Ming –