Terug naar Bewust inspireren

I AM

Ooit gehoord van non-dualiteit?
Niet voor iedereen al een gemakkelijk te vatten begrip, maar dat is ook logisch omdat je niets kunt pakken waar je onderdeel van bent.

Eenheid

wolkjes1Non-dualiteit betekent niet-twee ofwel niets staat op zichzelf. Waar naar verwezen wordt is dat alles één is. Alles in het Universum is gemaakt van één en hetzelfde spul, namelijk energie. En die energie neemt miljarden vormen aan, zoals planeten, water, lucht, planten, bomen, konijnen, olifanten en mensen om er zo maar eens wat te noemen. Dus ook wij mensen zijn simpelweg een stukje energie wat een bepaalde vorm en intelligentie heeft aangenomen. Wij zijn onderdeel van het geheel, echter vindt er bij de mens wat bijzonders plaats als we ongeveer anderhalf jaar oud zijn. We krijgen dan zelfbewustzijn, oftewel een ego. Opeens denkt het kind: “Hé, dit ben IK!” Dat is ook het moment waarop het kind zichzelf gaat herkennen in de spiegel.

Het IK-idee en IK-gevoel wat in het kind ontstaat, is heel erg handig. Zowel om te kunnen overleven als om met anderen sociale interactie te hebben. Dat we onszelf zien als een individu is dan ook nuttig en noodzakelijk. Alleen is het IK-idee bij de mens doorgeslagen.

Naarmate het kind opgroeit neemt het IK-idee namelijk steeds krachtigere vormen aan. Dan komt het moment waarop een extra idee ontstaat: Als ik dit ben, moet ik ook ‘goed genoeg’ zijn! Zo zie je dat kinderen, en vooral ook tieners in de puberteit, de juiste merkkleding willen dragen, zich identificeren met een popidool, voetbalclub of een bepaalde muziekstroming. De juiste scooter moeten rijden en in de kroeg of disco rondlopen met een houding van ‘bevestig alsjeblieft dat ik goed genoeg ben’. Het in stand houden van je zelfbeeld begint dan een dagtaak te worden.

Dit gedrag neemt verder toe en zowel binnen relaties als binnen de werksfeer kom je dan mensen tegen die bezig zijn ‘goed genoeg’ te zijn. De een doet dit door dominant gedrag te vertonen met het idee, ‘als ik maar dominant, agressief en dwingend ben, kan ik bewijzen dat ik goed genoeg ben’. Een ander gaat weer pleasend gedrag vertonen vanuit de gedachte ‘als ze me maar wel goed genoeg vinden’. Die gaan het goed proberen te doen voor een ander, om via die weg zelf ook goed genoeg te worden gevonden en vertonen daarom onderdanig en conflictvermijdend gedrag. Zowel het dominante als het pleasende gedrag zorgt voor een hoop gedoe.

Naarmate we opgroeien denken we niet alleen ‘ik moet goed genoeg zijn’. Een gedachte die ook opduikt is: ‘Als ik dit ben, moet ik alles onder controle houden!’ De keuzes die je maakt zijn immers van grote invloed op het verdere verloop van je leven, dus er hangt nogal wat vanaf. Je moet al op jonge leeftijd het juiste vakkenpakket kiezen, de juiste stage, de juiste baan, de juiste partner, de juiste vakantiebestemming en de juiste autoverzekering om zomaar eens wat te noemen. Het valt dus niet altijd mee en soms lijkt alles onzeker!

We leven met het idee dat wij als IKje ons leven besturen en daarom willen we wel dat het de juiste kant op gaat. Maar hoezeer we ook proberen om pijn te vermijden en plezier te verkrijgen, we hebben allemaal te maken met zowel voorspoed als tegenslag. Daarbij is het leven wat je gebeurt,  terwijl je andere plannen maakt. Had je tien jaar geleden kunnen voorspellen hoe je leven er nu uit zou zien? Sterker nog, als je aan het eind van de dag terugkijkt naar wat je die ochtend van plan was en wat er uiteindelijk is gebeurd, dan zit daar vaak een (groot) verschil tussen. Maar als het leven anders loopt dan dat wij willen, ontstaat er frustratie. En daarbij leven we vanuit angst voor wat er in de toekomst zou kunnen gaan gebeuren. Tevens hebben veel mensen een rugzak om waar ‘verleden’ op staat en die vol zit met verwijten, schuldgevoelens, verdriet en boosheid. Zo ontstaan er allerlei piekergedachten. En dat zorgt weer voor stress en verkramping. Op deze manier gaan sommigen onder ons zelfs mentaal lijden. Uit wanhoop grijpen we dan naar materialisme om ons weer goed te voelen in de hoop dat dit alles oplost. En dat werkt. Spullen kopen kan ik iedereen aanraden! Want als je dan bijvoorbeeld die nieuwe auto of motor hebt gekocht, voel je je fantastisch. Die hele kramp is opeens weg, heerlijk! Je rijdt als een verlichte rond en voelt je zo blij als een kind. Maar dan, na een dag of drie blijkt de prikkel van die auto uitgewerkt en denk je: ‘Ik moet weer iets nieuws kopen!’ En zo is onze consumptiemaatschappij ontstaan waarbij we massaal trachten de kramp te onderdrukken en de leegte op te vullen door ons te voorzien van nieuwe spulletjes. En dat proberen we niet alleen met een nieuwe breedbeeldtelevisie of nieuwe schoenen, maar ook met allerlei nieuwe hobby’s die de revue passeren of door ons vol te proppen met eten. Want ook chocolade, sigaretten en bier doen prima hun werk wanneer we frustraties hebben. En voor de gevorderden onder ons, zijn er nog altijd drugs en antidepressiva.

Sommige mensen merken dat al die dingen slechts tijdelijk werken, en dus gaan ze op zoek naar nieuwe methoden. Zoals bijvoorbeeld ‘carrière maken’,  met de gedachte ‘als ik eenmaal die functie heb, dan zal alles goed zijn’. Of nog een bekende methode is door oppervlakkig te leven en van het ene feestje naar het andere te hobbelen en voor de meest desperate personen onder ons, vreemdgaan. Dit alles zegt niets over je huidige baan of partner, maar over een diepe ontevredenheid in jezelf. Wie jij bent of denkt te zijn en wat jij wilt van het leven. Je handelt dus nog steeds vanuit het principe niet goed genoeg te zijn en je bent nog steeds op zoek, naar jezelf, alleen dit weet je echter nog niet. Begrijp me goed, het is niet verkeerd om een andere baan te ambiëren of uit elkaar te gaan indien je huidige relatie niet werkt voor jou. Het is altijd goed om, op een eerbare manier, voor jezelf te kiezen. Maar denk dan eens rustig na waarom je eigenlijk behoefte hebt aan verandering. Is het iets in die baan of partner wat je niet meer zint of stoort, of is het eigenlijk de onrust in jezelf waar je telkens voor wegloopt?

Dus dan is de vraag: ‘Wat doen we fout?’ Het antwoord is: helemaal niets! Alles is onderdeel van het spelletje dat we ‘leven’ noemen. En dingen kunnen nooit anders zijn dan dat ze zijn. Dus er is ook niets mis met onze consumptiemaatschappij en de gejaagde en gestreste samenleving waarin we leven. Het is zoals het is. Maar omdat wij constant op zoek zijn naar alles om ons heen ‘goed’ te maken, en dit slechts maar een tijdelijk effect oplevert zien we vaak niet dat deze manier van handelen niet werkt. Non-dualiteit draait om het doorprikken van het allereerste ‘ballonnetje’, namelijk het ‘IK-idee’. Dat is de directe bevrijdingsweg.

Waar non-dualiteit naar verwijst is dat ‘IK’ een gevoel en gedachte is welke in ons ontstaat.  Wanneer ‘IK’ aangeduid wordt bedoelen we daarmee dus je ego ofwel de persoonlijkheid, je naam, persoonsgegevens en kenmerken die feitelijk weergeven wie jij denkt te zijn. En dat kan minderwaardig zijn indien je je zo voelt of het kan ook ‘heel wat’ zijn. Het gaat erom welk beeld jij van jezelf gecreëerd hebt door de loop van de jaren heen. Maar ook het beeld wat je door anderen jezelf hebt laten aanmeten. Mensen, naasten, die oordelen over je hebben uitgesproken, al vanaf toen je nog een kleine uk was. Deze gedachtegang of dit beeld over jouw IK-je creëert wel afgescheidenheid tussen mensen onderling. Want het impliceert dat ieder op zichzelf staat. Dit is echter niet de waarheid. Niets of niemand staat ooit enkel op zichzelf. Alles is altijd één energie in beweging.

Ook JIJ! Want de wind waait, de regen valt, de boom groeit, de planeet draait en de mens praat en handelt. Het gaat allemaal vanzelf.

In je diepste slaap staan de IK-gevoelens en IK-gedachten uit. Op dat moment is er niet langer het besef een individu te zijn. En toch gaat alles moeiteloos verder, je hart klopt, je bloed stroomt, je haalt adem, je beweegt, wondjes genezen, je haar groeit en je spijsvertering doet z’n werk. En daar ben ‘jij’ helemaal niet bij nodig. In je diepste slaap is ook alle kramp verdwenen. En dan wordt je ’s ochtends wakker met zo’n heerlijk roesje…de harde schijf in je hoofd start weer op en POF! Dan zit die kramp er weer, van het moeten voldoen aan je eigen verwachtingen of die van een ander en van het vooral maar ‘goed genoeg’ moeten zijn en alles onder controle te willen houden.

Bevrijding ontstaat door inzicht, niet door inzet. Zodra het wolkje (de ‘ik-gedachte’) wordt doorzien, kan een diep gevoel van bevrijding ontstaan. De kramp waar je mee leefde van het goed genoeg moeten zijn en alles onder controle willen houden, komt te vervallen wanneer je het gevoel van I AM gaat ervaren. Hierdoor zal het leven lichter aanvoelen, meer ontspannen worden en er zal meer innerlijke rust ontstaan. I AM wil niets meer zeggen dan JIJ BENT. En dat is dat, dat is genoeg. Hang niet langer plakkertjes, oordelen en telkens nieuwe verlangens of verwachtingen aan jezelf om zo iets te creëren wat je van nature niet bent. Want JE BENT AL. Alleen niet afgescheiden, nee, JE BENT onderdeel van die EENHEID. Een vonk van goddelijk licht of hoe je het ook wenst te noemen. Je draait mee in dit Universum om je levenslessen te ervaren en je bent dan ook gelijk aan AL WAT LEEFT, nooit meer of minder dan een ander. Wanneer je deze gevoelens van I AM ofwel eenheid gaat ervaren zal er een rust over je komen en kun je jezelf gaan overgeven aan de leiding van het leven. De Tao, zonder te sturen, heel eenvoudig iedere dag te ervaren, zoals deze gegeven wordt.

Alles is bewustzijn waarin alles verschijnt en verdwijnt. Universa verschijnen en verdwijnen, evenals planeten, dieren, mensen, situaties, maar ook gedachten en gevoelens. Geheel vanzelf. Het besef dat ook jij als verschijningsvorm vanzelf gebeurt, zorgt voor een diepe rust.

Je bent altijd al goed geweest zoals je bent, en het leven is een geheel verzorgde reis, inclusief alle ups en downs